Föräldrarna måste betala man som dödade sonen

Knarkrånet gick fel och den 20-årige kurdiske mannen höggs ihjäl i självförsvar av en norsk same. Det har både Tingsrätten och Hovrätten slagit fast. Nu tvingas den kurdiske rånarens familj ersätta mannen som dödade deras barn.

Det var i Oktober förra året som Polisen ryckte ut till Morö Backe torg i Skellefteå efter att ha fått rapport om ett stort knivslagsmål mellan två kriminella grupper. Sammanlagt anhölls fem personer misstänkta för att vara inblandade i händelsen. En sjätte person dog på sjukhuset efter att ha blivit knivhuggen till döds.

Gängen som drabbade samman vid midnatt bestod av å ena sidan en norsk same och hans norske kamrat, och å andra sidan en kurdisk man från Umeå och tre yngre svenska ungdomar varav två var flickor. Det större mångkulturella gänget försökte råna den mindre gruppen men drabbades själva hårdast när den norske samen enligt domstolen använde sig av nödvärnsrätten för att freda sig själv.

-Det har eskalerat de senaste åren. Kanske inte de som bor i villaområdena runtomkring har känt av det så mycket men vi som bor här i centrum har definitivt det. Det här känns som "next level" och det är tragiskt, sade en lokalbo om den tragiska samhällsutvecklingen.

Eftersom föräldrarna till den kurdiske mannen öveklagat Tingsrättens friande dom, utan att åklagaren gjort det, döms nu föräldrarna att betala den norske samens resekostnader till domstolen som är på 12 925 kronor.

Hela rättegången i Hovrätten har kostat skattebetalarna omkring 300 000 kronor, något som föräldrarna till den dödade mannen enligt försvarets bedömmare skulle få betala.

-Skulle de förlora i Hovrätten skulle målsägande själva få stå för rättegångskostnaderna, vilket skulle kunna bli en ganska stor belastning för deras ekonomi, så det är något som familjen måste överväga, säger försvarsadvokaten Jens Nyström.

Detta eftersom åklagaren inte ansåg att ett överklagande var meningsfullt att göra. Men föräldrarna kommer att slippa betala för rättegången. Skattebetalarna får stå för den kostnaden.

Läs mer om samma ämne